پنجشنبه بیستم بهمن ۱۳۹۰ - ۸:۱۰ ب.ظ - دکتر لیلا (مهستی) جویباری -
گزارش بازدید از شرکت زمزم
پاییز 90
گزارش بازدید از شرکت زمزم،در تاریخ 3/8/90
ما در روز سه شنبه دانشگاه را به قصد بازدید از شرکت زمزم در ساعت 9 ترک گفتیم و در ساعت 9ونیم جلوی در شرکت زمزم که در مسیر جاده اصفهان کلاته قرار دارد.
در آنجا جناب آقای مهندس نفر و سپس مهندس ستوده توضیحات لازم را می دادند که بر اساس توضیحات ایشان گزارش خود را آماده کردم :
آقای مهندس توضیحات خود از مراحل اخر به اول شروع کردند.
در این شرکت 2 سالن تولید وجود دارد یکی که قدیمی تر است و دیگری جدیدتر است.در سالن قدیمی محصول نوشابه گازدار شیشه ای و در سالن جدید یک بار مصرف است (1)، محصول یک نوع محصول است فقط بسته بندی تفاوت دارد ، فعلا بسته بندی شیشه ای به علت تعمیرات بسته است.
هر خط تولید شروعی دارد که بهترین خط تولید یو شکل است،خطوط ام شکل و زیکزاگ هم داریم ولی بهترین شکل، یو شکل است. در شکل زیکزاگ شرایط دسترسی سخت تر می شود، و هم این که ایجاد سالن تولید بسیار هزینه بر تر است.
بطر ها(1 ) در سایز 5/1لیتری و 300 سی سی تولید می شود. خط تولید مال ابی ایتالیا است ،که می تواند در ساعت 12000بطر 5/1 لیتری و یا 20000بطر 300 سی سی تولید کند.
عدم دخالت دست در این جا سعی شده رعایت شود.
بطر در داخل ردیف کن و در داخل ورودی فیلر قرار می گیرد ، و بعد بسته بندی، برچسب خورده و کدینگ (شامل مشخصات، تاریخ تولید وانقضا،قیمت و کد رهگیری) انجام می شود و بعد در تونل شیرینگ بسته بندی 6تایی (5/1لیتری) و 12تایی(300 سی سی) می شود . این نوشابه ها به مدت 5 روز قرنطینه می شود، و تحت بررسی قرار می گیرد و بعد از قرنطینه خارج و وارد بازار می شود. در شرایط خاص می تواند وارد بازار شود که این در شرایط خاص است(مدیر تضمین کیفیت و و مدیر امضا کند). On line
پری فرم تبدیل به بطری های 5/1لیتری و 300 سی سی می شود. 40 بارفشار داخل بطر ها ایجاد می شود، حرارت 80 درجه سلسیوس و همزمان داخل ان باد می شود تا به شکل مصرفی برسد و بطر ها داخل دیف کن قرار می گیرد .
(هرکدام از بادکن ها 10میلیون قیمت دارد).
خط تولید نوشابه گازدار تری بلوک است (3 کار انجام می دهد : بطر ها را با آب سختی گرفته می شوید، فیلر(بطر ها را پر می کند)، و درب زن) و بعد برچسب زده می شود و توسط دستگاه کدینگ کد می خورد .
و بعد ما وارد عصاره خانه(فرمولاسیون) شدیم ، که در آنجابوی صمغ عربی می امد. 90%ترکیبات نوشابه (عصاره ی مادر ،شکر ،آب تصفیه شده ،ماده ی نگهدارنده واسید خوراکی و گاز دی اکسید کربن)، ماده ی نگهدارنده (بنزات سدیم) است که هر چه کمتر مصرف شود محصول وضعیت بهداشتی مطلوبتری دارد. آلودگی هایی که ممکن است ایجاد شود دو نوع است اولیه و ثانویه ، الودگی اولیه در عصاره خانه و آلودگی ثانویه در خط تولید ویا آلودگی بطر ها ،پرسنل و شست وشوی بطرها و ضدعفونی کردن آن ها ایجاد شود.
آلودگی شیمیایی هم همین ماده ی نگهدارنده است.
ماده ی نگهدارنده ای که در کشور چین تولید 7 درجه نوع جنس است که در هیچ کشوری این گونه نیست ، در کشورهای اورپایی 3 رقم است .
تمام ترکیبات به جز گاز اماده می شود. شکر توسط مجرایی از بالا به داخل تانک هایی که در قسمت عصاره خانه وجود داشت ریخته می شود. آب تا 50 درجه گرم می شود تا شکر در ان حل شود و محلول شربت ساده ایجاد می شود ، این محلول از طریق فیلتر پرس عبور می کند تا شربت صاف شود و در همین جا بار میکروبی بررسی می شود. بعد شربت داخل پاستوریزاسیون (عملیات از بین بردن میکروب های پاتوژن با بردن دمای آن به 72 درجه و نگهداشتن به مدت 20 ثانیه و سرد کردن ناگهانی) ریخته شده که با حجم معینی آب بسته می شود ، عصاره ی مادر را از بالا در تانکر ها می ریزند.
نوشابه ها در طعم های مختلفی ساخته می شود از جمله: توت فرنگی، پرتقالی، لیموناد،لیموی رنگی و اخیرا انگوری که این نوع 100درصد طبیعی است.
و بعد ما وارد سالن تصفیه خانه ی آب شدیم .
آبی که در داخل شبکه وجود قابل شرب نیست .
(مجموعه املاح محلول)که باید برای استفاده در نوشابه سازی 0 باشد. توسط سیستم اسمز معکوس تمام املاح موجود در شبکه گرفته TDS
و آب 0 پی پی ام ایجاد می شود.
(دستگاه اسمز معکوس می تواند آبی را تولید کند که از آب مقطر هم خالص باشد، می تواند آب را از 780 به 350 پی پی ام برساند. )
پی پی ام زیر 20 در موارد شربت سازی و تزریق گاز انجام می شود.
سپس ما وارد قسمت پساب کارخانه شدیم که در انجا جناب مهندس برادران توضیحات را می داند. پساب شرکت زمزم (تصفیه خانه بیولوژیک) شامل: سیستم لجن فعال، پساب، اسمز معکوس، کف عصاره خانه، شستشوی تانکها که پساب زیادی دارد، پساب رستوران و پساب خط تولید، پساب ناشی از شستشوی کف سالن تولید، فیلر و بطری شوی که همه در چاله ها جمع و به سمت بالا پمپاژ می شود.
تصفیه خانه ی بیولوژیک چند قسمت دارد:
قسمت اول چربی گیر است که: استخری است که 2متر عمق دارد و در آن به علت اختلاف دانسیته ی پساب چربی روی ان جمع می شود که چربی ان برداشته می شود، سپس پساب وارد متعادل ساز می شود که در آنجا پساب از نظر پی اچ، دما و غلظت متعادل می شود و بعد وارد قسمت بی هوازی می شود، این قسمت که 8 متر عمق دارد،
در آن لجن بی هوازی دارد که بدون اکسیژن پساب را تصفیه می کند(20-25درصد) بارالی پساب را مصرف می کند، سپس وارد قسمت هوا دهی می شود، در این جا غذای میکروارگانیسم ها بارالی پساب (شکر، سود ، چربی و ...) است که می خورند و بزرگ می شوند ومی توان باانجام یکسری آزمایشات میزان لجن را اندازه کرد . در قسمت بعدی لجن ته نشین می شود وپساب حاصله دیگر میکروارگانیسم ندارد .و در مراحل بعد کلر زنی و گندزدایی می شود . لجن ته نشین شده را از کف جمع می کنند.
سپس جناب اقای مهندس نفر و ستوده ما را به قسمتی از شرکت که آن خط تولید آب معدنی و نوشابه زمزم (ماوالشعیر)در بسته بندی دیگر بود. که آن جا را نیز به اختصار توضیح دادند.
سپس ما وارد اتاق کنفرانس شرکت شدیم که آنجا جناب مهندس ستوده مطالب دیگری نیز گفت
این کارخانه 5 استاندارد بین المللی دارد.
و همچنین دانشجویان در شیفت کاری پرسنل و انواع دیگر نوشابه و محافظت از شنوایی پرسنل در برابر سرو صدای زیادی که در بخش وجود دارد و سلامت پرسنل سوالاتی پرسیدند که جناب مهندس پاسخ دادند که:
خط تولید 2 شیفت کاری دارد: یکی 10 ساعته و دیگری 12 ساعته و 2 ساعت برای شست و شو و استراحت. در هنگام کار کارگران از گوشی استفاده می کنند و همچنین این ها کار دوره ای دارند که در ان 1 ساعت کار می کنند و نیم ساعت استراحت دارند و گفتند که این کارخانه ظرفیت تولید هر نوع نوشابه ای را دارد ولی برای تعویض محصول تمام وسایل باید با آب داغ شسته شوند.
همچنین این جا خانه بهداشت نیز دارد، پزشک نیز در این جا به صورت پاره وقت کار میکند، این شرکت با چند بیمارستان هم قرارداد دارد که در صورت اتفاق واقعه ی ناگوار سریع منتقل می شود.
دانشجو:عایشه قرنجیگ